Bezoekersaantal Medemblikker kasteel 25% in de plus

Radboud op naar 20.000

Medemblik * Kasteel Radboud draait een heel goed jaar. Het bezoekersaantal ligt 25% hoger dan vorig jaar. Nieuwe evenementen die veel publiek trekken zoals het Steampunk-festival en de brocantefair en de samenwerking met toneelvereniging Sint Pieter, die drie voorstellingen gaf in het kasteel, stuwen het bezoekersaantal op.

In 2013 trok Radboud 15.000 bezoekers. “Wie weet halen we dit jaar wel 20.000 bezoekers”, zegt Peter Botman van kasteel Radboud, die zich ten doel heeft gesteld om van het kasteel de best bezochte attractie van Medemblik te maken.
De denktank van Radboud ontvouwde begin dit jaar plannen om een bezoek aan het kasteel avontuurlijker te maken. Bezoekers moeten via een smal wenteltrapje naar een torenkamertje kunnen lopen, met als hoogtepunt een wandelingetje op het dak langs de kantelen. Radboud heeft het allemaal, maar het zit achter gesloten deuren en is niet veilig. De Hoornse architect Arné Peeters maakt nu een verbouwingsplan om de kantelen en torenkamertjes te ontsluiten. Wat de plannen gaan kosten en hoe dit gefinancierd moet worden is nog niet duidelijk. “Maar daar zijn we wel druk mee doende. Eind deze maand presenteren we onze plannen”, zegt Botman.
Het komend jaar wordt spannend voor Radboud. Het Rijk wil het kasteel samen met 33 andere monumenten in het land overdragen aan de Nationale Monumenten Organisatie. De overdracht zal in de loop van 2015 plaatsvinden. “Dit is lastig, want ons huurcontract loopt 31 mei af. Wij lopen er nu tegenaan dat er bruidsparen na mei volgend jaar willen trouwen. Die willen we zekerheid bieden.”
Medemblik wil dat het kasteel toegankelijk blijft. Het Rijk dan daarvoor geen 100% garantie geven.  “Alle reden voor de gemeente Medemblik om hier bovenop te blijven zitten”, zegt Botman.

 

Bron: Connie Vertegaal
c.vertegaal@hollandmediacombinatie.nl

2015-02-20T09:50:05+00:0014 oktober, 2014|Nieuws|Reacties uitgeschakeld voor Bezoekersaantal Medemblikker kasteel 25% in de plus