Kasteel Radboud heeft nieuwe eigenaar

Kasteel Radboud was gisteren een plek waar geschiedenis werd geschreven. In de dwangburcht van Floris de Vijfde tekende minister Blok voor de overdracht van 29 rijksmonumenten naar de Nationale Monumentenorganisatie (NMo).

Het zal een voetnoot zijn in de geschiedenis van het kasteel waar door de eeuwen heen schokkender zaken gebeurden. Zoals de belegering door Grutte Pier in 1517 of de periode vlak voor de Tweede Wereldoorlog toen de Nachtwacht er lag opgeslagen.

Maar gisteren draaide het om de monumentenoverdracht. Die vond niet toevallig in het Medemblikker kasteel plaats, want Radboud is een van de 29 monumenten die over zijn gegaan van het Rijk naar de NMo. Net als het Westfries Museum in Hoor, de vesting van Naarden, de ruine van Brederode en kasteel Assumburg in Heemskerk.

Minister Blok kwam vrijdag naar Medemblik en zette zijn handtekening. Vijf kamerdebatten gingen er aan vooraf. “Het is een stukje van de ziel van Nederland dat we overdragen, maar ik heb er een goed gevoel bij”, zei Blok.

De minister sprak de overtuiging uit dat de NMo als een goed huisvader voor de monumenten zal zorgen. Anton Valk, voorzitter van de NMo, kreeg van hem de sleutels van de vesting van Naarden overhandigd. De NMo moet, net als de National Trust in Engeland de monumenten in stand houden en op een efficiente manier beheren. Doe is de monumenten dichtbij het publiek te houden.

In Medemblik werd uitgekeken naar dit moment. Het bestuur van Stichting Kasteel Radboud heeft ambitieuze plannen om het bezoek aan het kasteel avontuurlijker en aantrekkelijker te maken. Maar met het oog op de overdracht gebeurde er niets. En ook nu is nog niets zeker. “Wij zijn blij met de nieuwe eigenaar, want het werkt prettig met een platte organisatie. Maar de publieke toegankelijkheid van het kasteel is nog niet veiliggesteld”, zei voorzitter Peter Botman van de Stichting Kasteel Radbodu.

Bron: Noordhollands Dagblad, Connie Vertegaal, 16 januari 2016.

2016-02-01T22:05:30+00:0016 januari, 2016|Nieuws|Reacties uitgeschakeld voor Kasteel Radboud heeft nieuwe eigenaar